poniedziałek, 22 lipca 2013

Placuszki otrębowe z jagodami

Sezon jagodowy w pełni, pora więc na danie z ich wykorzystaniem - czyli proste, śniadaniowe placuszki mocno jagodowe. Pycha!


Liczba porcji: 1 (4 małe placuszki)

Składniki:
Jajo - 1 duża szt. (70 g)
Jagody - 3 łyżki (55 g)
Otręby pszenne - 4 łyżki (15 g)
Miód - 1 łyżka (15 g)
Mąka pełnoziarnista - 1,5 łyżki (15 g)
Proszek do pieczenia, mielony cynamon - szczypta
+ łyżka jogurtu naturalnego (30 g) i łyżka jagód (15 g) do dekoracji.

Sposób przygotowania:
1. W miseczce roztrzepuję jajko, dodaję miód i dokładnie mieszam.
2. Dodaję otręby, mąkę i dokładnie mieszam. Następnie - szczyptę proszku do pieczenia i cynamonu. Mieszam.
3. Na koniec dodaję jagody i bardzo delikatnie mieszam, by nie zmiażdżyć owoców.
4. Rozgrzewam patelnię, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowuję na niej odrobinę oleju.
5. Wykładam masę na patelnię, formując nieduże placuszki. Przykrywam patelnię i smażę na małym ogniu ok. 7 minut. Następnie przekładam placuszki na drugą stronę i smażę jeszcze ok. 3 minut.
6. Wykładam na talerz, polewam łyżką jogurtu i posypuję jagodami. I gotowe! Smacznego!


Wartości odżywcze w jednej porcji (215 g):
Kalorie: 300
Białko: 15 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 39 g

3 komentarze:

  1. I po co mi łamiesz Kobieto serce?:( nie mam jagód a tak bym zjadła takiego rarytasa :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie mam i co teraz :) tragedia mogę tylko pozachwycać się widokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowe i pyszne! u mnie z borówką amerykańską:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń