sobota, 20 lipca 2013

Jajecznica z pomidorem

Ojoj, dawno nic ciekawego tutaj nie dodałam - to dlatego, że przez ostatnie dwa tygodnie byłam cały czas poza domem. Spędziłam aktywny czas na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej - najpierw kilka dni jeździłam na rowerze i wędrowałam po tych bajecznych terenach, a potem uczestniczyłam w kursie wspinaczki skałkowej. Najlepsze wakacje w ciągu ostatnich kilku lat!
A za tydzień znowu znikam, tym razem na dwutygodniową kolonię z dzieciakami.
Ale udało mi się wygrzebać jakiś goowy przepis, coby tak pusto tu nie było, także zapraszam!

Dzisiaj przepis na coś, co na pewno każdy potrafi zrobić - czyli jajecznica z pomidorem. Jest to jedno z moich ulubionych śniadań - pokażę, jak wygląda w moim wykonaniu.

Liczba porcji: 1

Składniki:
Cebula - 1 szt. (50 g)
Pomidor - 1 spora szt. (205 g)
Czosnek - 1 duży ząbek (9 g)
Posiekany szczypiorek - 22 g
Jajka - 2 szt. (105 g)
Olej - łyżeczka (3 g)
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Czosnek drobno siekam, cebulę kroję na drobne talarki. Wrzucam na patelnię, dodaję trochę soli i podsmażam na odrobinie oleju, aż cebula będzie miękka.
2. Pomidora nacinam delikatnie na krzyż i zalewam wrzątkiem, czekam 1-2 minuty, wyjmuję z wody i obieram ze skórki. Kroję w kostkę.
3. Gdy cebula będzie miękka - na patelnię wrzucam pomidora, szczypior (trochę szczypioru zostawiam), doprawiam pieprzem. Smażę razem dosłownie chwilę (jeśli będę to robić za długo - pomidor zacznie się rozpadać).
4. Wbijam jajka, dokładnie mieszam i smażę, aż się zetną. Gotowe! Przekładam na talerz, jeśli jest potrzeba - doprawiam solą i pieprzem i posypuję resztą szczypioru.


Wartości odżywcze w jednej porcji (395 g):
Kalorie: 242
Białko: 17 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 15 g

1 komentarz: