poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Żółty koktajl owsiany

Sycący i słodko-kwaśny koktajl na drugie śniadanie: z bananem, mango i pomarańczą. 


Liczba porcji: 2 (dosyć spore, można podzielić na trzy porcje)

Składniki:
Banan - 2 sztuki (210 g)
Mango - 1/2 sztuki (170 g) + kawałek do dekoracji (40 g)
Pomarańcza - 1 sztuka (200 g)
Płatki owsiane - 3 łyżki (25 g)
Siemię lniane - 1 łyżeczka (5 g)
Jogurt - 3 łyżki (60 g)
Liście mięty - 5 listków + listek do dekoracji
Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:
1. Owoce dokładnie myję, obieram i wrzucam do blendera (zostawiając kawałek mango do dekoracji).
2. Do blendera dorzucam pozostałe składniki i miksuję na jednolitą masę. Jeśli całość będzie za rzadka (to już zależy tylko i wyłącznie od upodobań) - dolewam trochę jogurtu. Po spróbowaniu doprawiam sokiem z cytryny.
3. Przelewam do szklanek.
4. Kawałek mango kroję w drobną kostkę i wykładam na wierzch koktajlu, dekoruję listkiem lub gałązką mięty. Gotowe! Jak zwykle - zjadać najlepiej schłodzone.

Tym osobom, które nie lubią zbyt słodkich deserów - polecam do całości dodać kilka kropli soku z cytryny. Łagodzi trochę słodycz deseru i nadaje mu kwaskowy smak - mi w taki sposób smakuje najbardziej!

Wartości odżywcze w porcji (355 g):
Kalorie: 280
Białko: 5 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 56 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz