wtorek, 30 kwietnia 2013

Omlet a'la pizza

Omlet, który dzięki dodatkom smakuje jak pizza, a oprócz tego - jak na pizzę jest mało kaloryczny i baaardzo sycący!



Liczba porcji: 1

Składniki:
Jajko - 1 sztuka (65 g)
Pieczarka - 1 sztuka (20 g)
Pomidor - 2 plastry (25 g)
Suszony pomidor w oliwie - 1 sztuka (6 g)
Cebula - 2 plastry (15 g)
Ser pleśniowy Błękitny Lazur - 1 plaster (15 g)
Kapary - 1 łyżeczka (6 g)
Sól ziołowa, pieprz, suszona bazylia do smaku, listki świeżej bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania:
1. W miseczce rozbełtuję jajko, doprawiam je solą ziołową, suszoną bazylią i pieprzem.
2. Warzywa rozdrabniam - pieczarkę kroję na cienkie plasterki, suszonego pomidora w kostkę, plasterki cebuli rozdzielam warstwami.
3. Ser kroję w bardzo drobną kostkę.
4. Rozgrzewam teflonową patelnię, wylewam jajko i od razu skręcam płomień. Zanim jeszcze jajko się zetnie - wykładam wszystkie warzywa, na wierzch kładę ser pleśniowy.
5. Przykrywam omleta i smażę go ok. 5 minut - aż jajko się zetnie a ser rozpuści.
6. Gotowe! Zsuwam na talerz i dekoruję listkami bazylii, opcjonalnie - polewam ketchupem. Smacznego!


Wartości odżywcze w jednym omlecie (155 g):
Kalorie: 175
Białko: 13 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 3 g

3 komentarze: