sobota, 20 kwietnia 2013

Mus jabłkowo-grejpfrutowy

Szybki, lekki i sycący deser na drugie śniadanie, dla wielbicieli nie za słodkich smaków!


Liczba porcji: 2

Składniki:
Grejpfrut - 1 szt. (270 g)
Jabłko - 235 g
Płatki owsiane - 30 g
Siemię lniane - 2 łyżeczki (10 g)
Żurawina suszona - 20 g

Sposób przygotowania:
1. Grejpfruta obrać, z jabłek usunąć pestki i wrzucić do blendera. Dodać płatki owsiane, siemię lniane i żurawinę (kilka jej owoców proponuję zostawić do dekoracji).
2. Wszystko razem zmiksować, przelać do pucharków, ozdobić żurawiną i włożyć do lodówki, by mus trochę się schłodził - wtedy jest smaczniejszy.

Rada: wiem, że nie każdy lubi gorzkawy smak grejpfruta - takim osobom polecam wyjąć miąższ owocu z białych błonek, które za taki smak są odpowiedzialne, chociaż jest to trochę czasochłonne. Albo można pójść na łatwiznę i mus trochę dosłodzić, dodając do niego najlepiej trochę miodu lub zwiększając dodatek suszonej żurawiny.



Wartości odżywcze w porcji (285 g):
Kalorie: 216
Białko: 4 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 47 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz