środa, 24 kwietnia 2013

Makaron razowy z warzywami

Bardzo proste i szybkie danie! Może być jedzone samo lub jako dodatek do mięsa - proponuję na obiad. Sprawdzi się również na zimno!



Liczba porcji: 2

Składniki:
Pełnoziarnisty makaron świderki - 50 g
Brokuły mrożone - 150 g
Pomidor - 130 g
Papryka czerwona - 60 g
Cebula - 70 g
Czosnek - 1 ząbek (7 g)
Olej - 1 łyżeczka (5 g)
Sól, pieprz, słodka papryka - do smaku

Sposób przygotowania:
1. Makaron razowy gotujemy al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
2. Brokuła należy lekko podgotować na parze - tak, by wciąż był lekko chrupiący, ale jednocześnie nie za twardy i łatwy do ugryzienia. Gdy brokuł już będzie podgotowany - kroimy go na kawałki wielkości jednego kęsa.
3. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju (ja użyłam Kujawskiego z czosnkiem i bazylią, polecam) - można podlewać wodą i lekko poddusić. Dodajemy odrobinę soli.
4. Paprykę kroimy na nie za duże kawałki - mniej więcej kwadraciki o boku 1 cm. Gdy cebula będzie w miarę miękka dodajemy paprykę.
5. Pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki. Pół drobno pokroić i dodać do duszących się warzyw.  Podkręcamy trochę gaz i dusimy, aż z pomidora zrobi się sos.
6. Dodajemy ugotowany al dente makaron, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, bazylią, słodką papryką, innymi przyprawami wedle gustu (polecam mieszanki Kotanyi - pesto z pomidorami i bazylią lub pesto z peperoncini).
7. Gdy makaron dokładnie pokryje się sosem - dodajemy brokuła i drugą połówkę pomidora, przykrywamy i dusimy przez 3-5 minut, aż pomidor i brokuł się podgrzeją.
8. Wykładamy na talerz, można posypać startym żółtym serem lub mozzarellą, posiekanymi ziołami - wedle upodobań.



Wartości odżywcze w jednej porcji (240 g):
Kalorie: 160
Białko: 8 g
Tłuszcze: 3 g
Węglowodany: 28 g

1 komentarz:

  1. lubię takie kolorki na talerzu :) coś dla mnie :) chyba dziś zrobię na obiadokolację :)

    OdpowiedzUsuń