piątek, 19 kwietnia 2013

Kurczak cytrynowo-czosnkowy z makaronem SOBA

Jedna z moich ulubionych opcji obiadowych - danie szybkie, proste i sycące, z lekką nutką orientalnych smaków!



Liczba porcji: 1

Składniki:
Pierś z kurczaka - 120 g
Makaron gryczany soba - 35 g
Czosnek - 3 ząbki (20 g)
Cebula - 40 g
Papryka - 40 g
Olej rzepakowy - pół łyżeczki (3 g)
Sos sojowy - łyżka (15 g)
Sok z cytryny - łyżka (10 g)
Olej sezamowy - łyżeczka (5 g)
Posiekana natka pietruszki - łyżka
Posiekany koperek - łyżka
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek posiekać, paprykę drobno pokroić - wszystko zeszklić na odrobinie oleju.
2. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (zamiast soli - można dodać sos sojowy).
3. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i dodać do warzyw. Dusić razem, aż pierś z kurczaka nie będzie surowa i warzywa będą miękkie.
4. Dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i koperek, dokładnie wymieszać.
5. Dodać makaron soba, wymieszać i dusić razem przez kilka minut ciągle mieszając - tak, by makaron wchłonął smaki.
6. Pod sam koniec dodać olej sezamowy (nie powinno się go zbytnio poddawać obróbce cieplnej, dlatego dajemy go na samym końcu). 
7. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy - solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wedle smaku. Ja tutaj proponuję pieprz czosnkowy.

Gotowe! Proste i szybkie danie, które potrafi trochę urozmaicić naszą typową, polską kuchnię. Na zdjęciu przyozdobione kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!

Wartości odżywcze w porcji (295 g):
Kalorie: 390
Białko: 42 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 35 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz